De essentie van bevlogenheid

De essentie van bevlogenheid

Wat is nou bevlogenheid? In organisaties gaat het uiteindelijk om presteren en resultaten halen. Want zonder resultaten heeft een organisatie geen bestaansrecht. En de beste resultaten haal je door het perfect uitvoeren van een slimme, uitgekiende strategie. Met effectieve en efficiënte processen en goed opgeleide mensen. Maar dat is niet alles!

Prestatie = Competentie x Bevlogenheid

Resultaten zijn niets anders dan de optelsom van de prestaties van de mensen die in een organisatie werken. En die prestaties zijn afhankelijk van twee elementen:

 • Iemands competenties: de kennis en kunde
 • Iemands bevlogenheid: de bezieling, het enthousiasme, de toewijding

Bevlogenheid is de brandstof waarop de motor draait. Zonder inspiratie en motivatie komen kennis en kunde simpelweg niet uit de verf.

De 3 bouwstenen van bevlogenheid

Bevlogenheid bestaat uit 3 elementen, die samen voor echte bevlogenheid zorgen:

 1. Van je werk houden
 2. Inspirerende en motiverende relaties
 3. Een gedeeld en aantrekkelijk doel en een heldere richting

Bij Firma Zuiver helpen we organisaties om deze 3 bouwstenen goed vorm te geven. In al onze programma’s werken we hieraan, op individueel niveau, maar liever nog op team- en organisatieniveau. Want teams en organisaties hebben een enorme invloed op de individuele bevlogenheid.

Nieuwe gewoonten

Wel eens naar de sportschool geweest? Dan herken je dit vast. Als je één keer naar de sportschool gaat, dan voel je je de dag erna niet meteen fitter. En in de spiegel zie je: niets!. En elke keer als je gaat voel je je daarna niet fitter en zie je geen verschil. Maar na een paar weken of maanden ben je echt wel een stuk fitter dan toen je begon. Dat merk je op een bepaald moment wel en dat zie je ook in de spiegel.

Zo werkt het ook met bevlogenheid. Werken aan bevlogenheid is pas effectief als je het elke dag doet. Er zijn geen trucs waardoor je van de ene op de andere dag bevlogen bent. Vergelijk het met fit worden. Het gaat om het leren van nieuwe gewoonten. Dat is wat wij doen in onze programma’s.

Bevlogenheid zorgt voor betere resultaten. En de wereld wordt er mooier van!

Bevlogen mensen:

 • Werken beter en harder
 • Werken met zichtbaar meer plezier
 • Zorgen voor tevredener klanten en collega’s
 • Nemen meer verantwoordelijkheid en initiatief
 • Denken mee en komen met ideeën
 • Zijn fans van de organisatie en dragen dat uit!


Meer insights

Actueel nieuws over bevlogenheid

Wij delen en schrijven artikelen over bezieling en enthousiasme in organisaties en teams.

Brochure aanvraagformulier

Na verzending ontvang je de vrijblijvende brochure binnen enkele minuten per e-mail.