De essentie van bevlogenheid

Wat is nou bevlogenheid? In organisaties gaat het uiteindelijk om presteren en resultaten halen. Want zonder resultaten heeft een organisatie geen bestaansrecht. En de beste resultaten haal je door het perfect uitvoeren van een slimme, uitgekiende strategie. Met effectieve en efficiënte processen en goed opgeleide mensen. Maar dat is niet alles!
Resultaten zijn het gevolg van de prestaties van de mensen die in een organisatie werken. En die prestaties zijn afhankelijk van twee elementen: iemands competenties (kennis en kunde) en iemands bevlogenheid (bezieling, enthousiasme, toewijding). De formule voor prestaties is dan ook: Prestatie = Competentie x Bevlogenheid. Bevlogenheid is de brandstof waarop de motor draait. Zonder inspiratie en motivatie komen kennis en kunde simpelweg niet uit de verf.Bevlogenheid is de brandstof waarop de motor draait. Zonder inspiratie en motivatie komen kennis en kunde simpelweg niet uit de verf.

Wat is nu eigenlijk bevlogenheid?

Bevlogenheid is met plezier actief zijn.  Grofweg zijn er 4 manieren om te werken:
  1. Werkslaaf (geactiveerd, onplezierig): Je voelt je opgejaagd en werkt hard, vooral omdat anderen dingen van je verwachten. In die zin wordt je gedreven door angst. Deze druk kan zorgen voor spanning en irritatie.
  2. Futloos (niet-geactiveerd, onplezierig): Je hebt niet de ambitie of zelfs de kracht om dingen te ondernemen. Je voelt je inspiratieloos en bent apathisch. Je kijkt negatief naar bijna alles. Een depressie hangt in de lucht.
  3. Tevreden (niet-geactiveerd, plezierig): Je bent ontspannen, rustig en kalm, zoals je je op vakantie graag voelt. Dit is voor kortere periodes heel goed en nodig voor de rust. In je werk kom je hier echter wat minder ver mee. De dingen gaan ‘zijn gangetje’ en je bent wat reactief.
  4. Bevlogen (geactiveerd, plezierig): Je hebt zin om dingen aan te pakken. Je bent enthousiast en energiek en neemt allerlei initiatieven. Je haalt veel energie uit je werk en voelt je daarin ook echt gelukkig.Je haalt veel energie uit je werk en voelt je daarin ook echt gelukkig.

De voordelen van bevlogenheid

Bevlogen mensen werken harder, beter en met meer plezier. Ze tonen initiatief en doen hun werk met passie en plezier. Klanten en collega’s merken dat. Er is ook bewijs voor deze voordelen. Gallup, een Amerikaans onderzoeksbureau, heeft een uitgebreid wereldwijd onderzoek gedaan naar de effecten van bevlogenheid. Uit dit onderzoek blijkt dat bevlogenheid o.a. leidt tot 41% minder afwezigheid door ziekte, 24% minder personeelsverloop, 10% hogere klanttevredenheid, 17% hogere productiviteit, 20% meer omzet en 21% meer winstgevendheid.24% minder personeelsverloop, 10% hogere klanttevredenheid, 17% hogere productiviteit, 20% meer omzet en 21% meer winstgevendheid.

De 3 pijlers en 15 bouwstenen van bevlogenheid

Bevlogenheid bestaat uit 3 pijlers en iedere pijler weer uit 5 bouwstenen. Zo zijn er dus 15 bouwstenen waarmee je bevlogenheid goed kunt borgen in je organisatie. Firma Zuiver helpt organisaties om deze 15 bouwstenen goed vorm te geven:
  1. Een gedeelde droom en doelen: aantrekkelijke missie en visie, iedereen denkt mee, gedreven door gedeelde waarden, heldere richting en prioriteiten, alle neuzen dezelfde kant op
  2. Inspirerende relaties: inspirerend leiderschap (deze bouwsteen weegt heel zwaar), vertrouwen en verbinding, goede gesprekken, accountability, open en transparante communicatie
  3. Van je werk houden: zinvol werk doen, vrijheid en verantwoordelijkheid, je werk goed kunnen doen, gezien en gehoord worden, goed in je vel zitten.
witregel

Vormgeven aan bevlogenheid

Een teamuitje, een bosje bloemen op de verjaardag of een speech van de directeur tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst; het zijn allemaal belangrijke dingen om te doen. Maar als je bevlogenheid blijvend wil aanwakkeren, dan is dit niet genoeg. Structurele bevlogenheid vraagt om een integrale, gestructureerde en structurele aanpak. Wij gebruiken daar ons BevlogenheidsCanvas voor, met de 3 pijlers en 15 bouwstenen. Hiermee spreek je als organisatie of team af hoe je vorm gaat geven aan bevlogenheid.waarmee je als organisatie of team afspreekt hoe je vorm gaat geven aan bevlogenheid.

Het BevlogenheidsCanvas op A3 formaat kun je gratis ontvangen door hier te klikken. Vul bij bij het onderwerp ‘BevlogenheidsCanvas’  in. Wij helpen onze klanten om op een integrale en structurele wijze aan deze bouwstenen vorm te geven. Wil je weten hoe dit voor jouw team of organisatie zou kunnen werken? Nodig ons dan eens uit voor een gratis adviesgesprek.Wil je weten hoe dit voor jouw team of organisatie zou kunnen werken? Nodig ons dan eens uit voor een gratis adviesgesprek.W

Diensten Firma Zuiver

Firma Zuiver helpt bij het creëren en vasthouden van (meer) bevlogenheid in organisaties. Dat doen wij door middel van 3 soorten diensten:
  1. Trainingen & workshops voor leiders en teams en voor ieder ander die de leiding wil pakken in het realiseren van meer bevlogenheid bij zichzelf, in het team en in de organisatie. Klik hier om al onze trainingen en workshops op het gebied van bevlogenheid te bekijken. Het zijn er meer dan 20.
  2. Organisatiebegeleiding: We helpen organisaties, teams en leiders bij het gestructureerd creëren en organiseren van bevlogenheid in de organisatie. Van af en toe even sparren tot het opzetten van een bevlogenheidsstructuur en -ritme. Van het doen van een BevlogenheidsScan tot het organiseren en faciliteren van inspirerende management- en teamdagen. Klik hier om al onze organisatiebegeleiding op het gebied van bevlogenheid te bekijken.
  3. Interim en projecten: Bevlogen organisaties en teams zijn bewezen succesvoller en hebben ook nog eens meer plezier. De leiders in de organisatie spelen hierin een cruciale rol. Zij geven niet alleen het goede voorbeeld, maar creëren ook een cultuur van bevlogenheid. Wil je iemand die van binnenuit helpt deze cultuur te realiseren? Onze interim leiders helpen graag een tijdje mee.Wil je iemand die van binnenuit helpt deze cultuur te realiseren? Onze interim leiders helpen graag een tijdje mee.

Nieuwe gewoonten

Wel eens naar de sportschool geweest? Dan herken je dit vast. Als je één keer naar de sportschool gaat, dan voel je je de dag erna niet meteen fitter. En in de spiegel zie je: niets!. En elke keer als je gaat voel je je daarna niet fitter en zie je geen verschil. Maar na een paar weken of maanden ben je echt wel een stuk fitter dan toen je begon. Dat merk je op een bepaald moment wel en dat zie je ook in de spiegel.Zo werkt het ook met bevlogenheid. Werken aan bevlogenheid is pas effectief als je het elke dag doet. Er zijn geen trucs waardoor je van de ene op de andere dag bevlogen bent. Vergelijk het met fit worden. Het gaat om het leren van nieuwe gewoonten. Dat is wat wij doen in onze programma’s.
Bevlogenheid zorgt voor betere resultaten. En de wereld wordt er mooier van!
Deel met:
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste training of workshop?
Wij helpen je graag en vrijblijvend!

Trainingen & workshops

Bevlogen mensen werken beter en met zichtbaar meer plezier. Leer hoe je mensen bevlogen maakt

Organisatiebegeleiding

Laat Firma Zuiver je helpen om de bevlogenheid gestructureerd en blijvend te verhogen.

Interim & projecten

Zet een tijdelijke (project)leider van Firma Zuiver in en krijg er gratis bevlogenheid in je team bij!

Brochure aanvraagformulier

Na verzending ontvang je de vrijblijvende brochure binnen enkele minuten per e-mail.