Bevlogenheid? Begin bij vertrouwen en verbinding

Vertrouwen en verbinding, altijd al belangrijk, maar in deze tijd nog meer. Vertrouwen is het absolute fundament van bevlogenheid. Zonder vertrouwen geen verbinding. Hoe geef en krijg je vertrouwen? Hoe zorg je voor verbinding in je relaties met anderen? Hoe creëer je vertrouwen en verbinding in je team en in de organisatie?
 • Unieke programma’s
 • Training plus begeleiding
 • Alleen de beste begeleiders
 • Also in English
 • Unieke programma’s
 • Training plus begeleiding
 • Alleen de beste begeleiders
 • Also in English
Stephen M.R. Covey, de zoon van de beroemde Stephen R. Covey (van The 7 Habits of Highly Effective People), schrijft al over vertrouwen op het titelblad van zijn boek The Speed of Trust: the one thing that changes everything. Als er nou iets is dat je wilt gaan doen om meer bevlogenheid te creëren,  begin dan eens met het vergroten van het vertrouwen.

De economische voordelen van vertrouwen

Voor wie nog denkt dat vertrouwen iets ‘softs’ is. Laat ik beginnen met de economische voordelen van vertrouwen. Als het vertrouwen afneemt, dan neemt de snelheid af en nemen de kosten toe. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het simpele voorbeeld van de teamleider waar al een aantal weken een stapeltje facturen ligt om te controleren en te tekenen voor akkoord. Het tekort aan vertrouwen zorgt voor een lagere snelheid (wachten tot de teamleider getekend heeft) en hogere kosten (de teamleider moet er tijd aan besteden). Andersom werkt het ook zo: als het vertrouwen toeneemt, dan neemt de snelheid toe en nemen de kosten af. 

Hoe werkt vertrouwen?

Vertrouwen bestaat uit karakter en competentie. In karakter zitten o.a. je integriteit, je motieven, je intenties met mensen. En in competentie zitten je kennis en kunde en je resultaten. Beide elementen zijn essentieel voor vertrouwen. Stephen M.R. Covey beschrijft in The Speed of Trust 5 vormen van vertrouwen die elkaar in deze volgorde ook versterken:
 1. Zelfvertrouwen: als je in jezelf gelooft wordt het ook makkelijk voor anderen om je te vertrouwen
 2. Vertrouwen in relaties: hier komt de verbinding om de hoek kijken. Vertrouwensrelaties ontwikkel je door consistent gedrag te vertonen en vanuit vertrouwen te verbinden met anderen
 3. Vertrouwen in de organisatie: dit doe je door een gezamenlijke visie, gezamenlijke doelen en een gezamenlijke weg daar naar toe. Alle neuzen steeds dezelfde kant op houden
 4. Vertrouwen van de markt: welke reputatie heb je en wil je bij je klanten en andere marktpartijen?
 5. Maatschappelijk vertrouwen: wat draag je bij, als mens, als team en als organisatie aan de samenleving waar je onderdeel van uitmaakt?

Verbinding

Vertrouwen in relaties zorgt dus voor verbinding. En verbinding zorgt ervoor dat relaties een inspirerende en motiverende werking hebben op de mensen in een organisatie. Inspirerende relaties zijn op hun beurt weer 1 van de 3 pijlers voor bevlogenheid. Verbinding maken kun je op een heleboel manieren doen. We noemen er hier een paar:
 • Vertel de waarheid en laat de juiste indruk achter
 • Communiceer vanuit je hart en niet vanuit je drang om te manipuleren
 • Behandel mensen met respect en ‘show you care’
 • Creëer transparantie
 • Ben bescheiden en geef je fouten toe in plaats van je ego beschermen
 • Lever resultaten
 • Werk aan jezelf en laat dat zien
 • Houd elkaar verantwoordelijk
 • Breng ook informeel tijd met elkaar door

Meer leren over vertrouwen en verbinding?

Bouwen aan vertrouwen is nooit klaar en vraagt altijd aandacht. Verbinding ontstaat en blijft nooit vanzelf. Er is nog heel veel te winnen in vertrouwen en verbinding, voor iedereen. In onze workshops Vertrouwen en verbinding in je team en Leiden vanuit vertrouwen (voor leiders) leer je hoe je door middel van je eigen gedrag vertrouwensrelaties kunt ontwikkelen. 
Deel met:
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste training of workshop?
Wij helpen je graag en vrijblijvend!

Trainingen & workshops

Bevlogen mensen werken beter en met zichtbaar meer plezier. Leer hoe je mensen bevlogen maakt

Organisatiebegeleiding

Laat Firma Zuiver je helpen om de bevlogenheid gestructureerd en blijvend te verhogen.

Interim & projecten

Zet een tijdelijke (project)leider van Firma Zuiver in en krijg er gratis bevlogenheid in je team bij!

Brochure aanvraagformulier

Na verzending ontvang je de vrijblijvende brochure binnen enkele minuten per e-mail.